Pagina 1 van 1

Reserve tankje TEF

Geplaatst: do 13 dec 2007 12:04
door johan
Hallo
Bij mijn TEF zijn er twee reserve tankjes bij maar geen van beide is aangesloten. Bij het grootste tankje is er bovenaan een aansluiting en onderaan zijn er twee aftapmogelijkheden en in de midden langs de zijkant is er nog een. Wat is of was de bedoeling van zo een tankje en hoe moet ik dat aansluiten. Bij het andere kleinere tankje is er helemaal niets aangesloten. Ik vermoed dat het in verband met het kigasspompje is. Kan mij daar iemand wat meer uitleg over geven.
Groeten Johan

Geplaatst: do 13 dec 2007 17:10
door robin
hallo , ik denk dat de aansluiten zijn voor een van de grote tank naar het kleine tankje de 2de aansluiting naar de filters en zo naar de pomp of opvoerpomp en de 3de aansluiting voor het kiggaspompje

ps: voor de velgen weet ik nog niet wat ik zou doen ik zal je wel nog iets laten weten

Geplaatst: do 13 dec 2007 17:25
door admin
Beste Johan,

Het grootste tankje is een soort reserve tankje.
De aansluiting bovenin loopt met een leiding naar de voorkant van de hoofd tank. Van onder uit de hoofdtank loopt er naar het midden van dit tankje een leiding. Van onderkant van het tankje loopt de brandstof naar de brandstoffilters of eerst naar het opvoerpompje. Dat laatste is afhankelijk van het bouwjaar.

Het kleinste tankje is het kigas tankje. Hierin zit diesel (of petroleum) om het starten te vergemakkelijken als het koud is. Er loopt een leiding naar het handpompje in het dashboard. Vervolgens loopt er een leiding van het pompje naar de inspuitnippel op het inlaat spruitstuk. Hiernaast zit een gloeispiraal.

Reserve tankje TEF

Geplaatst: vr 14 dec 2007 11:40
door johan
Hallo
Hoe wordt het reservetankje eigenlijk gevuld. Als er een leiding bovenaan en onderaan de grote tank is aangesloten dan als de brandstof in de grote tank zakt dan zakt dat in de kleine tank toch ook of ben ik totaal mis (wet van de comuniserende vaten). Wat is eigenlijk de bedoeling van zo een tankje.
Groeten Johan

Geplaatst: vr 14 dec 2007 11:54
door admin
Johan,

Dat van die communicerende vaten heb je goed onthouden. Dat klopt helemaal. Je ziet echter een ding over het hoofd. Namelijk dat de bodem van de hoofdtank ongeveer halverwege het reserve tankje komt. Met andere woorden. Als je hoofdtank leeg hebt, heb je nog een halftankje om het werk te klaren en thuis te komen. Dat lukt natuurlijk nooit omdat je geen waarschuwing krijgt.

Het tankje is er vooral voor gemaakt om tijdens het ploegen en bij het werken in de heuvels een goede brandstof toevoer te garanderen. Als de tank bijna leeg is, stroom er even geen brandstof uit de hoofdtand naar de hulptank. Rij je de ander kant op dan stroomt er weer brandstof naar de hulptank. Bij ploegen hetzelfde.

Reserve tankje TEF

Geplaatst: vr 14 dec 2007 22:37
door johan
Hallo
Als ik het goed begrijp is het tankje meer een hulpmiddel dan een resevetankje. Het is niet zo dat men zogezegd eerst de grote tank leegrijdt en dan pas overschakeld naar het kleine tankje. Ik dacht dat er onderaan het tankje een kraantje zat, maar volgens ik begrijp wordt er zowel brandstof uit de grote tank als uit de kleine tank terzelfdertijd gebruikt.
Gerrit alvast bedankt voor de nodige uitleg.
Groeten Johan

Geplaatst: vr 14 dec 2007 22:57
door fergie
Hello Johan,

Da's niet helemaal korrect. De diesel loopt van de grote tank naar de "header" tank zoals hij heet. (vertaald zich als voorraad tank oid). Van daar gaat de diesel via de filters naar je motor. Zowel aan de hoofd tank als deze hulp tank zit een kraan.

Groetjes,

René.

Kranen

Geplaatst: di 18 dec 2007 12:14
door aandegrens
Hoi René,

ik heb een vraagje over die kranen. Deze lekken beide bij mij.
En dan bedoel ik dus naar buiten. Er hangen altijd druppels aan en de onderste drupt echt.
Heb jij een idee hoe ik deze dicht kan krijgen? Of moet/kan ik ze gewoon weg laten?

Frank

Geplaatst: di 18 dec 2007 19:24
door fergie
Hello Frank,

De draai kraan onder de hoofdtank is voorzien van een kurk dichtring, die kost ca 1 euri, dan is die weer dicht. De andere heb ik nog niet bekeken, mijn restauratie is nog niet zo ver. Ik vermoed echter O-ringen of ook kurk, zal nooit moeilijk zijn.

Groetjes,

René.

Geplaatst: di 18 dec 2007 22:07
door admin
Het cylindervormige kraantje dicht af met een kurken cylinder. Ik heb hiervan nog twee lekkende voorbeelden liggen. Hiervoor zijn helaas nog geen vervangers te koop. Of en hoe je die na moet maken weet ik ook niet.