Ik ben al jaren bezig (er komt telkens wat tussen) met m'n TEF uit '53. 'T is een boutje-moertje restauratie geworden. Het verhaal is als volgt :
Ik had al een paar jaar met m'n neef de TED en ik wilde graag ook een TE van "het andere geslacht" waarmee ik bedoel een zonder bougies. Deze heb ik uiteindelijk opgedoken bij een boer die het ding voor de waterpomp wilde gebruiken. Omdat het echter een 1000 toeren pomp was heeft het arme ding er een seizoen vol gas voor staan te brullen (dan haalt ie net over de 800 toeren) het geen te zien was aan de staat van de lagerschalen, d'r was niets meer over. Omdat de oliedruk derhalve wat aan de lage kant was de zaak los gehaald en begonnen met restaureren door de motor te reviseeren.
Toen ik het blok kaal op de werkbank had staan bleek er een scheur in de watermantel achter de startmotor te zitten van ruim 10 cm. Nooit lek of zo geweest maar toch. Ander blok gehaald in schagen, zit ongeveer een maand verschil in met het orgineel dus ook zonder opvoerpomp en zonder aangiet deel er voor zoals even later het geval zou zijn geweest. De krukas die daar in zat was ook nog eens een standaard en niet naar een ondermaat geslepen zoals die ik uit de orginele motor had gehaald. Die is dus nu naar de eerste ondermaat geslepen en samen met nieuwe bussen, zuigers, veren, pistonpennen, timing ketting, oliepomp rotors, verstuiver nozles, kleppen, geleiders ,thermostaathuis, thermostaat, waterpomp en een komplete set pakkingen en keeringen tot een vrijwel nieuwe motor in elkaar gezet. Resultaat is natuurlijk een ferguson uit engeland die loopt als een switsers uurwerk !. De radiator is een samenstelling van onderdelen van twee en een nieuw koelblok geworden.
De versnellingsbak is geheel gedemonteerd en ik heb toen gepoogd de uitgelubberde gaten voor de motor bevestiging vol te solderen om ze weer van nieuwe draad te voorzien. Dat gaf een grote knal omdat het verhitten te plaatselijk was en ik kon op zoek naar een ander huis. Dat heb ik gevonden maar ook weer uitgelubberde gaten, ellende hoor, die maaibalken van schukken. Dit keer echter waren ze zo ruim dat de gaten naar de derde maat grotere UNC draad zijn getapt en vervolgens heb ik daar bouten in gelijmd met de zwaarste loctite die er is. Deze afgezaagd en bijna vlak geslepen. Toen hele ding naar het revisie bedrijf gebracht om daar de zaak te laten vlakken. Om vervolgens de nieuwe gaten te boren moesten er natuurlijk center putjes geslagen worden op de juiste plaats. Daartoe de bak aan de motor gehangen en met een zelf gedraaide center pons die precies in de gaten paste de putjes er in gemept. Daarna onder de kolomboor nieuwe gaten geboord en daar de juiste maat UNC draad in getapt. Nu zit de zaak weer goed aan elkaar en dat is nodig met de voorlader er op, er hangt dan tot 3,8 Ton aan de bak !. Tenslotte de zaak weer in elkaar gezet en uitgeshimd (lager voorspanning) en voorzien van zelf gedraaide pendaal as bussen voor koppeling en rem.
De achterbrug is voorzien van een set nieuwe kroonwiel bouten voor het diff en een nieuwe aftakas keering (incl loop bus). De aftakas zelf is een vervanger maar dan zonder overmatige slijtage op de splines (wel de orginele maat). De bijde astrompetten zijn voorzien van een nieuwe keering en hef pen en de steekassen voorzien van een nieuwe keering. De remschoenen hebben een setje nieuwe astbest houdende voeringen gekregen. Bij toeval kon ik aan een setje oude voorraad komen en aangezien het nieuwerwetse spul zo waardeloos remt hadden deze de voorkeur. De trommels heb ik uitgedraaid. De vooras is voorzien van nieuwe fussees, lager bussen en nieuwe kantelbus en pen. De voorwiel naven hebben nieuwe lagers en keeringen gekregen en zijn weer met olie gevuld. Het stuurhuis heeft een set nieuwe lagers in de stuuras gekregen en nieuwe keeringen voor de armen. De stuurstangen hebben nieuwe kogel gewirchten gekregen maar als ik die ooit mét vetnippel kan krijgen gaan die weer exit.
Het hefdeksel heeft nieuwe bussen voor de hefas gekregen. De as zelf is opgelast en glad gedraaid en nu dus spelingsvrij. De interne regelstangen zijn op elk scharnier punt voorzien van een overmaats pen om de speling er uit te halen of de gaten dicht gelast en opnieuw geboord. De hefcylinder heeft nieuwe zuigerveren gekregen. Het overdruk ventiel is vernieuwd en de hefpomp voorzien van een set nieuwe o-ringen na een grondige inspectie. (pomp presteerde voordien goed dus geen reden tot revisie)
Een en ander allemaal schoongemaakt, verf vrij en deels weer geprimerd en geverft naar gelang de materiaalen en berijkbaarheid in ingebouwde toestand. De voorlader heb ik gekocht samen met een TEF die alleen sloopwaardig was. Ding was niet compleet , er misten een cylinder voor het heffen, de cylinder voor een werktuig en bijbehorende slangen. Tevens was er geen werktuig bij en geen contra gewicht (altans niet zo het hoort). De armen waren voorzien van extra ogen (zie de kale plekken) zodat hij meer kon tillen (1,5T ipv. 500g) waardoor de bijde armen nu ietsje naar een kant leunen (niet meer recht op staan dus). Ook waren er stukken opgelast en stukken afgeslepen. Een en ander is verwijderd/aangevult en voldoet prima. Zodra de trekker klaar is zal de lader volgen. En dan de 3 tons kipper, die kan ik dan zelf vol scheppen met de lader (heb er nu een bak bij) en dan vervoeren met de bijbehorende optrek haak.
Op het moment is het weer een rijdend object al is dat dan wel met een beperkte actie radius omdat de tank, het plaatwerk en de electriek nog moeten gebeuren. En natuurlijk moet ie ook helemaal grijs worden !.
Hieronder wat foto's, de hele handel staat hier : http://s144.photobucket.com/albums/r191 ... son/TEF20/
Groetjes,
René.







