Pagina 1 van 1

Dikte bedrading 35X

Geplaatst: wo 09 jan 2008 20:17
door johan
Hallo.
Ik heb eens gekeken naar het schema voor de bedrading van mijn 35X.
Wat ik mij afvraag hoe zwaar de draden moeten zijn. Ik veronderstel dat de ene draad dikker moet zijn dan de andere. Er is nog wat waar ik niet aan uit ben, waar werd origineel de massakabel bevestigd. Ik zou graag er een batterijsleutel op plaatsen. Waar neem ik het best voeding voor onderandere lichten en dergelijke, ik zou er een zekeringdoosje tussen plaatsen. Kan er mij iemand raad geven op al die vragen.
Groeten Johan.

Geplaatst: wo 09 jan 2008 22:09
door fergie
Hello Johan,

Over bedradings diktes heb ik al eens wat geschreven in het FAQ over dynamo's (viewtopic.php?t=203), ik zal er nog eens een aparte over schrijven.

De massa bij een 35 zit volgens schema op de achterbrug aan de accubak op de linker trompet. Die is natuurlijk meestal niet meer aanwezig en er staat nu nog een enkele 12V accu op ipv. 2x6V. De beste plek voor de massa is dan een bout van de versnellingsbak. Zorg dat je deze zware verbindingen goed schoon monteerd.

Groetjes,

René.

Geplaatst: do 10 jan 2008 10:46
door Hendrik-Jan
Johan,

Van mijn MF35 werkte de verlichting niet goed. Er zat ook geen aansluiting op voor een aanhanger.

De complete bedrading is vervangen. Wat ik wel heb gedaan is altijd een massadraad meegetrokken. Massa via het plaatwerk en chassis leverde bij mij onbetrouwbare aansluitingen op.

Ik ben nog niet geheel en al tevreden over het verloop van de kabels. Maar verander ik nog als de revisie klaar is.

Ik heb voor mijn 35 een elektrisch schema gemaakt. Gerrit heeft dat inmiddels ook om op de site te zetten.
Als je dit wilt kan je dit wel mailen (het is een A3 in PDF-formaat)

op de site van Camperfreaks staat over doorsnedes van de te gebruiken draad staat een duidelijk verhaal c.q uitleg.
http://www.camper-freaks.nl/draaddikte.htm

Ik heb daar zelf nog wat vraagtekens bij. Als naar mijn eigen auto kijk dan wordt daar voor de bekabeling naar de achterlichten heel dunne kabel gebruikt. Dunner als de kabel die je bv voor aanhangers gebruikt.
Wat ik nog wel wil doen, is kijken of ik met een dunnere kabelkern kan werken. Nu heb ik 0,75 mm2 gebruikt. Kabel van 0,75 mm2 heeft met het maken van verbindingen veel plaats nodig. Met dunnere kern kan ik waarschijnlijk alles achter in de aanhangeraansluiting lassen en dus goed wegwerken. Nu heb ik een 8-polige stekker gebruikt, waar aan bijna iedere stekker 2 kabels zitten. Je moet immers wel overal kunnen komen. Je kunt niets wegwerken op trekker zonder kabine.

Groeten

Hendrik-Jan

Geplaatst: do 10 jan 2008 18:57
door fergie
Hello Allemaal,

Massa via plaatwerk liefst helemaal vermijden. Heeft nog nooit betrouwbaar gewerkt en zal het ook niet gaan doen. Tevens geeft dat een versterkte corrosie van het materiaal wat we ook niet willen.

De handregel die ik beschrijf in de genoemde topic is 3 ampere per mm voor continue lasten (oa. lampen, radio, dingen die dus langdurig aan staan) en 5 ampere per mm voor korte belastingen (gloeien, startmotor, toeter, knipperlichten). Deze vuistregel wordt over het algemeen toegepast bij boten en in de algemene voertuig techniek. Vooral in boten zijn de leidingen veel langer dan op onze trekker dus is er geen ingewikkelde berekening nodig zoals op de site die Hendrik-Jan aandraagd. Ik heb nog nooit een probleem gehad met kabels sinds ik deze regel toe pas.

Wat verlichting betreft, is allemaal in nederland geplaatst door de dealer of importeur, is allemaal anders en dus geen algemeen schema voor. Wat je wel moet doen is een zekering in elke leiding plaatsen. Als je de kabel diktes uitrekend weet je het amperage al, kies de eerst volgende waarde en dan nog een hoger. Dit laatste om te voorkomen dat de inschakel piek van koude lampen de zekering steeds vernield.

Groetjes,

René.