Pagina 1 van 1

Chemisch en elektrolytisch ontroesten

Geplaatst: ma 30 mar 2015 11:06
door Teedee
Zelf ben ik altijd wel gecharmeerd van chemische of andersoortige oplossingen die grof werk besparen (lui hè) en dus ben ik eens op zoek gegaan naar manieren om onderdelen te ontroesten die niet zoveel extra impact op goed materiaal hebben als de staalborstel en stralen.

Wat mij bij oppervlakkige roest wel goed is bevallen is Rustyco (http://www.rustyco.nl) in gelvorm. Dit smeer je dik op het onderdeel, waarna de roest oplost. Mijn tip hierbij is om er vershoudfolie omheen te wikkelen, zodat de gel minder snel verdampt. Soms heb je meerdere behandelingen nodig, maar het reinigt wel poriediep heb ik de indruk. Afspoelen met water en direct in de lak of met een vette lap erover als dat je ding is.

Enige nadeel is dat het goedje vrij prijzig is voor wat in feite natuurlijk gewoon zwavelzuur in gelvorm is. Wat ook nog kan is ontroesten in een bad met zuur in combinatie met een acculader (niet zo'n slimme druppellader, gewoon zo'n lompe, anders loopt er te weinig stroom). Gevaar hier is natuurlijk dat het spul bijtend is, maar ook dat er waterstof bij vrijkomt en dat betekent ontluchten of de lucht in!

Ik vond hier (http://gevondenvondsten.nl/elektrolyse-project/) wel een mooie uitleg met beeld van iemand die water met soda gebruikte. Deze methode heb ik zelf uitgeprobeerd met een bak azijn met wat soda erin (leek me wel lekker zuur) en het werkt inderdaad, maar het duurt een eeuwigheid.

Beide methoden zijn in mijn ogen vooral geschikt als allerlaatste behandeling om de roest echt diep weg te halen, dus na staalborstel, lamellenschijf en/of stralen. Toch aan de bak dus...

Re: Chemisch en elektrolytisch ontroesten

Geplaatst: ma 30 mar 2015 19:29
door fergie
Hello Tim,

Ik gebruik zoutzuur (30%) om ook zware roest te verwijderen echter dit is spul dat huid verbrand en zonder gasmasker niet te verwerken valt. Tevens heb je een bak nodig (van kunstof) die groot genoeg is om het te ontroesten object onder te dompelen. Zo heb ik bijvoorbeeld de vooras delen op deze manier ontroest. Veel groter loopt het volledig uit de hand met de hoeveelheden zuur enz. Wel kun je grotere dingen in 2 fases doen zoals het midden stuk van de vooras, die had ik half boven het zuur uit en toen de ene helft schoon was het ding omgedraaid. Ook moet je na het zuur bad de zaak "blussen" met bv. zeep met een base Ph gehalte. Schoon is het dan wel, het roest ogenblikkelijk weer !.

groetjes,

René.

Re: Chemisch en elektrolytisch ontroesten

Geplaatst: ma 30 mar 2015 22:29
door m-mf35
Tijdje terug dit gevonden:

http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.php?f=10&t=125

Ik ga het binnenkort zelf testen met oxaalzuur.

Re: Chemisch en elektrolytisch ontroesten

Geplaatst: di 31 mar 2015 8:11
door Teedee
Heb het doorgelezen en dat goedje klinkt erg veelbelovend. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Om je alvast op weg te helpen: https://imkershop.nl/varroa-bestreiding ... 00-gr.html

Groet!

Tim

Re: Chemisch en elektrolytisch ontroesten

Geplaatst: di 31 mar 2015 19:51
door m-mf35
Bedankt voor de tip, we hebben echter bijen thuis en zodoende ook 2.5 kg liggen. Moet alleen nog tijd maken om het te proberen.

Pas trouwens wel op wat je doet en draag beschermende kleding en een veiligheidsbril. Oxaalzuur is giftig! Dit wordt in kleine concentraties in de imkerij gebruikt om parasieten te doden in de kas.

Houdt jullie op de hoogte. Ga Donderdag eerst de trekker een beurtje geven met de stoomcleaner en dan is kijken of we dit weekend een beetje tijd over hebben.

Mvg,

Michiel

Re: Chemisch en elektrolytisch ontroesten

Geplaatst: vr 25 mar 2016 10:02
door Teedee
Ondertussen al bevindingen kunnen noteren van het goedje?