Pagina 1 van 1
Kleppen stellen 23C motor
Geplaatst: vr 07 sep 2007 23:00
door Ton Oostveen
Hallo, aangezien ik alleen maar waardevolle tips krijg op dit forum ga ik nog maar eens een vraagje stellen:
ik wil de kleppen van mijn MF 35 4 cil gaan stellen maar voor ik eraan begin zou ik graag willen weten wat de te volgen procedure is. Ik heb wel informatie over de klepspeling op zich gevonden maar zou ook graag weten wat er gedemonteerd moet worden en of ik bepaalde onderdelen moet vervangen (pakkingen bijvoorbeeld)
Alvast bedankt en prettig weekend!
Ton Oostveen
Geplaatst: za 08 sep 2007 9:14
door fergie
Hello Ton,
Eventueel heb je een nieuwe kleppendeksel pakking nodig, de oude zal wel niet opnieuw willen afdichten. Deze kurken pakking is normaal wel meerdere keeren bruikbaar.
Het stellen van de kleppen is bij de 23C vreemd omdat de klepspeling van de inlaat groter is dan de uitlaat. Dat is namelijk vrijwel altijd andersom. Niets van aan treken en gewoon doen dus.
Het kan de moeite waard zijn de tuimelaars en tuimelas even los te nemen en te kijken of de kant die op de kleppen drukt niet is ingesleten en een riggeltje heeft. Een riggel maakt het afstellen namelijk onmogelijk. Eventueel de tuimelaar weer in model vijlen. Het model is rond in de zelfde richting als de tuimelas en licht rond dwars op de tuimel as.
Het stellen zelf gaat als volgt. Draai de motor rond in normale richting tot je van een cylinder bijde kleppen achterelkaar hebt zien open en dicht gaan. De eerste klep die open gaat is de uitlaat, de volgende de inlaat. Als de inlaat klep dicht is draai je nog minimaal een kwartslag door en stel dan bijde kleppen. De voelermaat moet nog wel iets klem zitten (weerstand als je er aan trekt) maar moet vrij genoeg om heen en weer te duwen zijn. Houd bij het aandraaien van de contramoer de schroevendraaier goed vast tegen de richting van de moer in. Controleer met de moer vast de speling nogmaals. Eventueel opnieuw. De procedure is voor elke cylinder het zelfde.
Groetjes,
René.
Geplaatst: za 08 sep 2007 11:14
door Ton Oostveen
Bedankt Rene,
Ik neem aan dat de dieseltank verwijdert moet worden voor ik kan gaan stellen, moet ik hierbij nog ergens op letten, zijn de brandstofleidingen meerdere keren los en vast te zetten zonder dat ik eventuele afdicht ringetjes moet vervangen. Ik vind namelijk niks zo vevelend dan beginnen aan een klusje en er dan op zaterdagavond achter komen dat ik niet alles in huis heb om het af te maken.
Met vriendelijke groet,
Ton Oostveen
Geplaatst: za 08 sep 2007 12:49
door fergie
Hello Ton,
Is in princiepe alleen tank er af, vergeet de retour lijding van de verstuivers niet !. De tank moet naar achter gechoven worden (de veer bouten aan de vookant kun je gewoon laten zitten) waarbij je de retourlijding van de verstuivers wel mee kunt nemen als je niet oplet. Ook de lijding van je brandstoffilter terug naar de tank even opletten, de banjo op het filter is een speciaale en heeft een randje aan het eind van de schroefdraad. Let er op bij het terug zetten dat je de koperen ring niet aan een kant klem onder die rand hebt (onderste ringetje). Anders trekt de bout scheef en ze willen wel afbreken/oog scheef. Let er dus op dat de onderste ring goed in het midden ligt !. (boutje niet leverbaar overigens !)
Groetjes,
René.
Geplaatst: za 08 sep 2007 14:53
door admin
Ton,
Mijn ervaring is, dat je alle koperen ringen die voor de afdichting zorgen, of moet vervangen of uit moet gloeien. Doe je dat niet, dan blijf je last van lekkage houden.
Geplaatst: za 08 sep 2007 23:16
door Ton Oostveen
Bedankt voor alle tips!
Ik heb vandaag eerst maar eens de brandstofpomp timing gecontroleerd en afgesteld zoals beschreven in de FAQ van Rene en inderdaad was het resultaat verbluffend! Na eerst alles ontlucht te hebben startte mijn mf 35 lekker vlot. Ik ben even naar ons weiland gereden dat een stukje van ons huis ligt en toen de motor warm was heb ik het stationair toerental drastisch naar beneden gesteld en de motor loopt heerlijk rustig nu.
Toen ik vanavond nog even terug moest naar het weiland wou ie toch weer niet vlot starten, wellicht niet 100% onlucht want later starte hij telkens zodra ik de sleutel omdraaide. Zal het morgenochtend bij koude motor nog weer eens proberen.
De kleppen ga ik binnenkort ook eens stellen, moet lukken met al deze waardevolle tips.
Tot ziens,
Ton Oostveen
Geplaatst: za 08 sep 2007 23:24
door fergie
Hello Ton,
Probeer eens lopend te ontluchten. Zet de motor op ca 1000 toeren en draai een voor een de leidingen op de verstuivers even 5 seconden een slag los en weer vast. Ze hebben nogal last van allerlij luchtverzamelende bochten in de leidingen, dit werkt dan beter om er af te komen.
Tipje voor het starten :
Gloei ca 20 seconden, dan een korte startpoging en dan nog even gloeien en starten. Bij het starten gas minimaal half open, zodra hij loopt weer terug dicht zetten.
Groetjes,
René.
Geplaatst: za 08 sep 2007 23:31
door Ton Oostveen
Hallo Rene,
Ook nog laat aan het internetten? Ik zal morgen eens bij lopende motor ontluchten. Overigens, zou ie met deze temperaturen niet gewoon zonder voorgloeien moeten starten? Ik heb overigens een (nieuwe) thermostart en geen gloeibougies.
Prettige avond!
Ton
Geplaatst: zo 09 sep 2007 8:31
door fergie
Hello Ton,
Neen, je moet deze motoren wel altijd gloeien. Met een themostart zal het echter een kwestie van een keer gloeien en dan starten moeten zijn.
Groetjes,
René.
Geplaatst: zo 09 sep 2007 20:34
door Ton Oostveen
Rene,
Je had gelijk, even voorgloeien en starten bij de eertse poging. Werkelijk een wereld van verschil in vergelijking met voor het timen.
Nogmaals bedankt voor de goeie tips!
Ton