Pagina 1 van 1

Staalkwaliteit heflatten ???

Geplaatst: ma 20 aug 2007 20:57
door Hendrik-Jan
De heflatten die er nu op zitten zijn al een aantal malen gelast, omdat ze gebroken zijn bij ogen van de hefstangen.

Ik kan ze repareren, vervangen door nieuwe of zelf andere maken. Ik ga er vanuit dat het geen normaal constructiestaal gebruikt is.
Wie weet welk staal er gebruikt is

Geplaatst: di 21 aug 2007 20:21
door fergie
Hello Hendrik-Jan,

Ferguson gebruikte alleen maar US-gradaties in staal soorten. Da's echter maar het halve verhaal. Alles werd warmte behandeld en gehard naar gelang de vereiste eigenschappen.

Het vervangen van de oogen is meestal omdat de bal en kom zover versleten waren dat de kogel er uit viel. Het aanlassen van nieuwe is gebruikelijk en mits goed gelast geen probleem. Wil je het met een hobby machine doen goed afschuinen aan bijde zijden en bijde delen. Vervolgens bijde zijden lassen, schoonmaken en dan de nog resterende holte vol lassen door een zwaaiende las (zigzaggen). Als je een zwaar apparaat hebt (250 A of meer) kun je het in een keer dicht lassen aan bijde kanten. Besteed wel aandacht aan de lengtes van de latten. Bijde moeten ca 81 cm zijn van hart kogel naar hart kogel. Eventueel 2 pennen of bouten zover uit elkaar vast zetten en als mal gebruiken zodat bijde even lang worden. Doe je dat niet gaat het mis met ploegen, het is niet goed af te stellen !.

Let er ook op dat de linkse en rechtse verschillend zijn, de ogen staan er met een lichte knik op en iets omhoog of omlaag.

groetjes,

René.

heflatten

Geplaatst: zo 16 sep 2007 9:30
door Hendrik-Jan
Rene,

Ik begrijp dat de ogen er onder een hoek op de latten staan. De draaipunten aan de achterbrug staan immers dichter bij elkaar dan de draaipunten aan het werktuig. Maar waarom dan ook met een lichte knik naar beneden of boven? Of bedoel je dat als je van de zijkant kijkt een soort Z-profiel ziet.
Is er mischien ergens een maatvoeringstekening van?

Wat ik zo kan zien denk ik dat er een losse bus op het draaipunt zit. Of is het een geheel? De tekeningen geven me niet veel duidelijkheid.

Groeten Hendrik-Jan

Geplaatst: zo 16 sep 2007 22:22
door admin
Hendrik-Jan,

Een heflat bestaat uit een staaf ijzer met 1 gat ongeveer in het midden en een kogel aan ieder uiteinde. De uiteinden zijn inderdaad iets gebogen omdat de kogels aan trekker dichter bij elkaar staan dan aan de machine.

Ik heb ook gezien dat de kogel niet helemaal in het midden staan. De reden hierachter zal heel logisch zijn. Een maat tekening heb ik niet. Ik heb echter nog wel een versleten orginele heflat liggen die je mag lenen om na te meten.

Aan de trekker zijde zit de kogel om een pen. Tussen de pen en de kogel zit geen bus. Als de pen erg gesleten is, kun je er wel een bus omheen zetten om de speling weer op te heffen. Je kent echter ook de pennen vervangen door nieuwe.

Geplaatst: zo 16 sep 2007 22:29
door fergie
Hello Hendrik-Jan,

Als je van opzij tegen een heflat aankijkt zoals hij aan de trekker zit (werktuig kant) dan zie je dat de hartlijn van de kogel onder de hartlijn van de heflat licht. Aan de trekker kant is het andersom. Reden is dat het aan de trekker kant ruimte geeft voor het hooger optillen (vrije speling met de achteras). Als je nieuwe aanlas kogels hebt zul je zien dat die breder zijn dan de heflat. Bij het aanlassen de bovenkant gelijkhouden en na het lassen de onderkant schuin wegslijpen geeft weer een soortgelijk profiel.

Afbeelding
In deze foto (dank u Sparex) is dat we duidelijk te zien.
Of deze :

Afbeelding
van mijn engelse vriend Tim Ray.


Groetjes,

René.