Pagina 1 van 1

Dynamo

Geplaatst: vr 17 aug 2007 19:59
door erik.korte
Ik krijg de dynamo (Lucas) niet aan de praat, anker is afgedraaid, nieuwe lager en de koolborstels zijn goed.
Vervolgens de F 10 sec. op de -pool gehad voor het magnetisch veld.

En nu?

Geplaatst: vr 17 aug 2007 20:49
door admin
Erik,

Ik neem aan dat je - van de accu aan de F hebt gehouden terwijl de andere kant van de accu (de +) aan het chassis ligt en dat de dynamo gemonteerd zat op de trekker.

Eventueel kun je dit herhalen met draaiende motor. Meet ook eens de spanning op de dynamo bij stationeer draaien, half gas en vol gas.

Eventueel kun je ook de dynamo ohms door meten als de spanningsregelaar niet is aangesloten.

Tenslotte kan het ook zijn dat de spanningsregelaar het niet doet.

Geplaatst: vr 17 aug 2007 21:22
door erik.korte
De dynamo is verder nergens op aangesloten.
Behalve de v-riem natuurlijk.
Ook zonder spanningsregelaar moet je toch spanning kunnen meten?
Stationair geeft hij 0,4 V.

Geplaatst: za 18 aug 2007 16:50
door admin
Erik,

Zet eens een koplamp van 45W tussen de accu en de F van de dynamo.
Kijk nu eens wat de dynamo voor spanning levert (op de A/+ klem) bij wisselende toerentallen van de motor.

Geplaatst: di 21 aug 2007 19:59
door fergie
Hello Gerrit,

Testen altijd met een 3-5W lampje, een koplamp is te veel. Die trekt dermate veel stroom dat een veld wikkeling er wel van wil doorbranden.

Het veld is een stel spoelen die tussen de kleine aansluiting en massa zitten. Als je daar een 5W lampje op aansluit en de andere kant van dat lampje met de accu zal bij een goede veld spoel het lampje wat zwakker branden dan rechtstreeks op de accu. Brand het even fel dan is er sluiting naar massa in de spoelen of sluiting inwendig in de spoelen.

Een dynamo die los is van de bedrading moet op z'n grote (D) aansluiting zeker enkele volts of meer geven om aan te lopen. Het is niet zo dat er meteen 12V uit komt. Normaal wordt die spanning door de regelaar belast met de veldspoelen. Daardoor wordt het veld sterker en dus wordt er meer spanning geleverd wat weer aan het veld wordt afgegeven enz.enz. tot het punt waarop de gewenste spanning is bereikt en de verbinding wordt verbroken. Onderwijl is dan de D met de accu verbonden.

Je kunt dit ook testen door D en F te verbinden met elkaar en de motor te starten. De motor UITSLUITEND stationair laten draaien, de onbelaste spanning zal nu tussen ca 12 en 20V liggen. Geef je wel gas is de kans op rook signalen en voortijdig overlijden van de dynamo niet mijn schuld, JE BENT GEWAARSCHUWD !

De koplamp op de F en accu bij lopende motor is overigens ook gevaarlijk, de uitgaande spanning kan ook dan voor mensen onaangenaam hoog worden aan de D aansluiting..

groetjes,

René.